Новинки Книжкового Арсеналу 20018

477 переглядів

04.06.2018


Пропонуємо прочитати:

Автор: Цаплієнко А. Стіна : роман – антиутопія / Андрій Цаплієнко. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. – 576 с.

«Ідея роману «Стіна» почалася з того, що хтось з хлопців на фронті запитав: «А як воно буде? Війна рано чи пізно закінчиться, то що буде за 10 чи 20 років?», – розповів Андрій Цаплієнко. –  Звісно, це питання адресувалось не конкретно мені й не вимагало відповіді взагалі.

Це радше були роздуми, запущені в Космос. Але я спроектував їх на себе І я почав моделювати ситуацію: що буде через 40 років, коли закінчиться війна. Ця тема поглинула мене, почали снитися сюжети майбутньої книжки. Найцікавіше, що ця вигадана реальність із кожною сторінкою тексту обростала матерією, я бачив перед собою модель світу, крутив її, вносив корективи. І потім несподівано зауважив, що створений мною світ вже живе своїм життям».

Плохій С. «Убивство в Мюнхені. По червоному сліду» / Сергій Плохій. – Х. : «Клуб Сімейного Дозвілля», 2018. – 512 с.

Пістолет з отрутою, яким агент КДБ Богдан Сташинський убив Степана Бандеру у 1959-му, став прототипом для зброї в книжці «Людина із золотим пістолетом» про Джеймса Бонда.Історичне дослідження про замах на провідника ОУН Сергія Плохія — найпопулярнішого у світі українського історика — читається як шпигунський детектив.

Автор «Останньої Імперії» (про розпад СРСР) та «Брами Європи» (найновішої книги з історії України, що вийшла англійською, та отримала Шевченківську премію) традиційно пише, опрацювавши розкриті архіви — КДБ, ЦРУ, Німеччини.

Та більше, Плохій поспілкувався зі спецслужбовцем країни, в якій убивця провідника ОУН буцімто доживав свої роки. Актуальність книжки на Заході (історик друкується англійською, в Україні вийшов переклад) зросла ще й у світлі останніх замахів, в яких підозрюють Москву — як-от колишнього російського розвідника Скрипаля.

Стоун Б. Вискочки. Uber, Airbnb та битва за Кремнієву долину/ Бред Стоун. – К. : Наш формат. 2018– 384 с.

Не можна зрозуміти сучасну Америку, як і світ загалом, не розуміючи, як працюють новітні технологічні гіганти. Свіжий переклад про компанії, які зробили революцію в індустрії таксі та готельному бізнесі. Тут вам і модний сьогодні рух від захоплення до розчарування Кремнієвою долиною.

А ще — урок для управлінців, як брати на себе відповідальність і що трапиться, якщо цього не робити. Це етичний вибір. Адже дві компанії показують різні характери їхніх візіонерів: на перший погляд ідеаліста Брайяна Ческі з Airbnb чи Травіса Каналіка з Uber, відомого нестерпним характером. Надпитання: чи можна онлайн регулювати реальне життя.

Вражає й відчуття, настільки швидко ми рухаємося: всього 10 років тому нинішні мільярдери ідеологи й засновники Uber та Airbnb шукали безкоштовне житло у Вашингтоні, аби потрапити на інавгурацію президента Барака Обами.

Аткінсон К. Життя за життям / Кейт Аткінсон. – К. : Наш формат, 2018. – 504 с.

Урсула Тодд заходить до мюнхенського кафе в листопаді 1930 року, замовляє гарячий шоколад і стріляє в серце чоловіку, який ще не встиг стати фюрером. Хоча насправді все починається не так: Урсула Тодд народжується 11 лютого 1910 року й одразу помирає.

Народжується 11 лютого 1910 року й у дитячому віці тоне в морі. Народжується 11 лютого 1910 року й гине під час бомбардування Лондона. Народжується 11 лютого 1910 року, виходить заміж за німця, чаює з Гітлером, гине в поруйнованому Берліні. Народжується 11 лютого 1910 року і…

Шкурупій Г. Жанна батальйонерка / Гео Шкурупій . – К. : Темпора. 2018.

«Київ одіслав подарунки на фронт героям — оборонцям батьківщини, відсвяткував Різдво й Новий рік і тепер, сумлінно виконавши свої громадські обов’язки, віддався особистому життю […]  У цьому гуртку, як і в багатьох таких гуртках, молоді члени якого плекали мрії про звільнення від російської кабали, про зрушення забитої народної думки, про українське національне відродження. Тут говорили українською мовою, культивували її, щоб утиски русифікаторів хоч трохи нівелювались, співали українських пісень, читали книжки небагатьох українських письменників».

Хай там що, українська класика насамперед показує країну сільською. Покоління 1920-х — зокрема й розстріляний у 1937-му в Сандармоху Гео Шкурупій — стало ще й голосом українського міста, яке ми втратили. Тож, окрім знайомих баталій (про мову, війну), гортаючи сторінки, ми  відкриваємо для себе небачений досі поствоєнний і революційний Київ, де, окрім того, що й досі болить, було місце і вечіркам, і навіть захопленню буддизмом.

Рой А. Бог Дрібниць / Арундаті Рой ; пер. з англ. Андрія Маслюха. — Львів : Видавництво Старого Лева, 2018. — 432 с.

Арундаті Рой — зіркова авторка, відома у всьому світі. Її перший роман «Бог дрібниць» з’явився 1997-го, того ж року отримав Букерівську премію та потрапив до списку бестселерів «TheNew York Times». Перший британський видавець Рой прилетів особисто в Індію до письменниці.

А за право публікації роману у 21-й країні вона отримала 500 тисяч фунтів авансу. Попри зіркову історію, роман «Бог дрібниць» є дуже щемкою історією близнюків Ести і Рахелі та їхньої матері Амму. Навколо них вирує світ каст, традицій, комуністичного руху, занедбаної краси та понівечених людських доль. Амму посміла порушити правила консервативного устрою у рідному селі та кастову систему. І катастрофа сталась. Розвернутий від кінця до початку (ми з першої секунди знаємо, що станеться, але не в змозі ні гукнути, ні застерегти) роман Арундаті Рой це і роман виховання, і етнографічна проза, і просто прекрасний гірко – пронизуючий текст.